Ukrainan tilanne tietenkin puhuttaa ihmisiä kaikkialla. Mutta kuten me olemme huomanneet, niin pari kuukautta sitten ei ollut ainakaan yleisessä tiedossa sitä, että Venäjä nyt tosissaan aikoo lähteä hyökkäämään. Ja me kaikki teemme päätöksemme siltä pohjalta, mikä tietoa milloinkin satumme saamaan. Tietenkin Ukrainan tilanne on myös aktivoittanut sellaisia keskusteluita, kuten maanpuolustushalun kohoaminen. Mutta aina on ihmisiä, jotka ajattelevat asioista toisin. Ja vaikka emme ehkä ole samaa mieltä kaikista asioista, niin yhteiskunnassa pitää olla vastarannan kiiskiä, jotka uskaltavat kritisoida vallitsevia arvoja.
Ja tässä vaiheessa sanon yhden asian. Nimittäin jos ihminen on terveydellisistä syistä vapautettu asevelvollisuudesta, niin meni hän sivariin tai varareserviin, niin rauhan aikana jää tuo maanpuolustusvelvollisuus suorittamatta.
Terveydellisistä syistä armeijasta vapautettu voi hakea sivariin. Ja ilmeisesti silloin ei "pääse" puolustusvoimien varareserviin. Mutta jos sitten ajatellaan että henkilö on mennyt siviilipalvelukseen, vaikka hänen omaa aikaansa on mennyt ainakin hakemusten täyttämisessä, niin ainakin hän on sitten jonkun lain säätämän velvollisuuden suorittanut. Täydennyskoulutusten kohdalla päätöksen asiasta tekee siviilipalvelukeskus, joten vastuu tuosta asiasta on kyllä jollain muulla kuin sivariin hakeutuvalla itsellään.
Siis tietenkin me kaikki voimme miettiä sitäkin vaihtoehtoa, että henkilö olisi jäänyt varareserviin, ja käynyt siellä toisessa lääkärintarkastuksessa. Silloin hänet olisi sodan syttyessä voitu määrätä asevelvollisuutta suorittamaan, jos vaikka Venäjä sattuisi maahamme hyökkäämään. Ja sitten tietenkin taas keskustellaan siitä, mikä mahtaa olla se kaikkein paras mahdollisuus.
Siis maan puolesta kaatuminen ei ole ilmeisesti kenenkään sotilaan päällimmäinen tavoite, ja sotilaan tehtävä on tappaa vastustajia eikä kuolla ainakaan ennen kuin tehtävä on suoritettu. Mutta mitä sitten jos vaikka lähdetään määräämään varareservistä ihmisiä rintamalle? Kuinka kauan tuo koulutus sitten kestää, ja onko varareservistä tulevalla oikeasti mitään muuta tekemistä rintamalla, kuin kaatua isänmaan puolesta? Eli onko varareservistä tulevalla sellaista koulutusta, että hän voisi oikeasti toimia rintamalla.
Mutta siis jos ihminen vapautetaan terveyssyistä asevelvollisuuden suorittamisesta, niin mitä hänen pitäisi oikeastaan tehdä? Siinä sitten tietenkin voidaan aina jakaa "isällisiä neuvoja" siitä, kuinka pääsee puolustusvoimien varareserviin. Mutta joka tapauksessa rauhan aikana tuo maanpuolustusvelvollisuus jää siinä tapauksessa suorittamatta. Ja sitten jos jossain puolustusvoimien kirjasessa sanotaan, että toisen lääkärintodistuksen jälkeen voi ihminen jäädä varareserviin, niin miten nopeasti tuo toinen lääkärintarkastus sitten oikeasti toteutetaan? Onko se ehkä heti vai vasta 30-vuotiaana?
https://yle.fi/uutiset/3-12364115
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.