perjantai 6. marraskuuta 2020

USA on hajaantuneempi kuin koskaan ennen

 USA on hajaantuneempi kuin koskaan ennen

Demokraattien ja Republikaanien kannatus on noin 50%-50%, mikä tarkoittaa sitä että USA on jakaantunut keskeltä kahtia. Samalla se kertoo siitä että kuinka pieni ero noilla puolueilla oikeastaan on. Eli nykyään on isojen kysymysten kuten aseenkannon sekä muiden vastaavien kansalaisten oikeuksien kohdalla oikeastaan sama ketä siellä lähdetään äänestämään. Mitään eroa ei sen kautta uskota tulevan, vaan nytkin ainoa ero Trumpin ja Bidenin kampanjoissa on se, että toinen lupaa laittaa talouden kuntoon ja toinen lupaa lisäksi kovia otteita Kiinan suhteen.

Syy miksi Demokraattien sekä Republikaanien kannatus on niin lähellä toisiaan johtuu siitä, että nuo puolueet kopioivat toistensa teemoja kampanjoita varten. Eli jos joku teema on tuonut toisen puolueen ehdokkaalle loistavasti ääniä, niin silloin tuo teema kopioidaan oman puolueen ehdokkaan vaaliteemaksi. Eli koskaan ei noissa vaaleissa ole vain yhtä teemaa, vaan vaalikampanjat ovat oikeastaan koottu niistä teemoista, joita esivaaleissa on pidetty esillä. Tuolloin viimeiseen taistoon lähteneiden ehdokkaiden kampanjat kootaan niistä teemoista, jotka ovat tuoneet eniten kannatusta esivaalien ehdokkaille missäkin osavaltiossa. Se mikä tekee tästä asiasta mielenkiintoisen on se, että kun vaalikampanjan taktiikkaa luodaan, niin silloin tuo ehdokas tai hänen tiiminsä käyvät läpi niitä osavaltioita, joissa hän ei voi saada tukea, ja jotka sitten pudotetaan pois.

Ja sitten ne osavaltiot joista ehdokas voi saada tukea, ja joista saa paljon valitsijamiehiä otetaan paremmin käsittelyyn. Vaaliteemoja on monenlaisia, ja jos presidentti ajattelee antavansa Texasilaisille jotain esimerkiksi lupaamalla karjan kasvattajille paljon hyvää, niin hän tietenkin katsoo silloin saavansa ääniä myös muista osavaltioista, missä karjankasvatus on tärkeä elinkeino. Mutta samalla hän myös saattaa menettää jonkun toisen osavaltion kuten jonkun osavaltion missä “vihreitä aatteita” kannatetaan esimerkiksi siksi että noissa osavaltiossa matkailu on tärkeä elinkeino. Sitten vielä pitää muistaa se, että vaikka öljy- ja kivennäis teollisuus eivät enää ole suuria työllistäjiä niin ne ovat suuria tukijoita kampanjoille.

Se mikä sitten taas saattaa lohduttaa ihmisiä, jotka saattavat vielä uskoa demokratiaan on se, että tuo tasainen tulos saa aikaan sen, että presidentti ei ehkä uskalla lähteä liikkeelle kaikkein rohkeimmilla esityksillä, mitä hän ehkä voisi muuten esittää. Nimittäin se että kahden puolueen eli Demokraattien sekä Republikaanien kannatus on niin lähellä toisiaan saa aikaan sen, että jos presidentti tekee pienenkin virheen, niin se saa ratkaisevat äänet luisumaan vastustajan leiriin.

Tuolloin voidaan puhua ehkä noin alle prosentin kannatus eroista, ja silloin pienikin virhe saa aikaan sen, että toinen ehdokas saa sitten ne paljon puhutut valitsijamiehet taakseen. USA n vaaleissa nimittäin ehdokas saa kaikki osavaltion valitsijamiehet, ja sen takia hän ei oikeastaan koskaan tiedä sitä, että kuinka suuri ero hänellä todellisuudessa on ollut vastapuoleen nähden. Se että äänet menevät näin tasan saa aikaan sen, että ulkomaiden on vaikea lähteä ennakoimaan sitä, kenestä tulee Valkoisen Talon isäntä. Tuolloin on vaikea myös lähteä rakentamaan suhteita tuleviin presidentteihin henkilökohtaisella tasolla ennen kuin he ovat päässeet Valkoiseen Taloon.

Mutta kuten olemme huomanneet niin juuri tämä äärimmäisen pieni ero kannatuslukujen suhteen saa aikaan sen, että äänestyslippujen lasku kestää aina vain kauemmin. Samoin presidentin pitää olla myös varovainen ollessaan virassa, koska jos hän tekee siellä pahoja virheitä, niin silloin hän saattaa vahingossa pelata seuraavan presidenttikauden vastapuolelle, ja se että USA ssa on presidentin virka mahdollista saada vain kahdeksi kaudeksi saa aikaan sen, että kahdeksan vuoden jälkeen sitten taas valta vaihtuu. Silloin pitää tietenkin olla uudet ehdokkaat, ja vaikka edellisessä vaalissa olisi ollut omassa leirissä maailman paras ehdokas, niin seuraavaksi tilanne voi olla katastrofi, kun sitä parasta ehdokasta ei sitten sillä kertaa ole saatavilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Toivooko Kiinakin Ukrainaan loputonta sotaa?

"”Koelaboratorio”. Kiina ei hae lyhyttä voittoa Ukrainassa, vaan rakentaa pitkän aikavälin strategista asetelmaa, jossa Yhdysvaltojen v...