perjantai 20. marraskuuta 2020

Tietokoneita voi käyttää ymmärtämättä niistä mitään

 




Tietokoneita voi käyttää ymmärtämättä niistä mitään


Kukaan ihminen ei ymmärrä tai osaa kaikkea. Itse en osaa esimerkiksi kutoa sukkia tai palvella ihmisiä kiinaksi. On paljon ihmisiä jotka eivät koskaan tarvitse kiinan kieltä, mutta he saattavat käydä kiinan kielen kurssilla. Samalla tavalla tietokoneista voidaan ajatella. Vaikka ihminen ei ehkä tarvitse kaikkia mahdollisia tietokoneeseen liittyviä taitoja, niin kuitenkin on ihmisiä joiden mielestä on mukavaa asennella Linux-järjestelmiä koneisiin sekä kehittää omia ohjelmointi- yms. taitoja vaikka ne eivät liity mitenkään hänen työhönsä. Aivan samalla tavalla joku harrastaa autoja tai moottoripyöriä sekä rakentelee niitä huvikseen, vaikka noita taitoja ei työelämässä tarvita. 

Tietokonetta voi tietenkin käyttää ymmärtämättä siitä mitään, mutta on paljon ihmisiä, jotka haluavat ymmärtää sitä, miten esimerkiksi elektroni liikkuu kvanttijohtimessa. Tai en tiedä miten sitten tuo sana “paljon” ymmärretään, eli olisiko joidenkin asiaan perehtyneiden ihmisten kohdalla käynyt niin kuin jengeissä liikkuville nuorille, eli he ovat ympäröineet itsensä ihmisillä, joilla on samanlainen ajatusmaailma sekä kiinnostuksen kohde kuin heillä itsellään. 

Kyseisen mallin mukaan me nörtit kokoonnumme samalla tavalla samojen aiheiden pariin kuin muutkin samalla tavalla jostain asiasta kiinnostuneet ihmiset kerääntyvät omiin ryhmiin, ja alkavat elää “omissa maailmoissaan”, eli pahimmillaan tämä asia tarkoittaa sitä että henkilö ympäröi itsensä yksipuolisesti asioista ajattelevilla ihmisillä. Se tarkoittaa sitä, että joku voi ryhtyä ajattelemaan niin, että kaikki muutkin ihmiset ovat samalla tavoin ajattelevia sekä myös samoja taitoja omaavia kuin itsekin ovat. 

Tietokoneista ei yleensä puhuta niin, että se on oikeastaan kokoelma erilaisia asioita, jotka ovat yhdessä se mitä me sanomme tietokoneeksi. Kukaan ihminen ei voi osata jokaista asiaa, mikä liittyy tietokoneeseen. Ja vaikka sanotaan että tietokone jakautuu ohjelmistoihin että fyysisiin komponentteihin, niin silloin unohdetaan se että ohjelmistot ovat siis varsinaisia ohjelmia kuten taulukkolaskenta ja tekstinkäsittely että myös käyttöjärjestelmiä. Ja käyttöjärjestelmä on myös jakautunut sekä varsinaiseen käyttöjärjestelmään että kerneliin, joka yhdistää käyttöjärjestelmän mikropiireihin. 

Kernel on siis rajapinta, minkä avulla käyttöjärjestelmä kommunikoi tietokoneen piirien kanssa. Ja tietokoneiden mikropiireissä on vielä omat piireihin itseensä tallennetut ohjelmistot, joiden avulla ne vuorostaan kommunikoivat käyttöjärjestelmän kanssa.Tässä interaktiivisessa mallissa tietokoneen piirit kertovat käyttöjärjestelmälle sen, että mitkä muistiosoitteet ovat käytössä, ja missä vaiheessa tietokoneen eri prosessit ovat. 

Se tehostaa käyttöjärjestelmän toimintaa, koska se voi osoittaa syötettä suoraan vapaisiin muisti-osoitteisiin. Tietokone on pohjimmiltaan samanlainen laite kuin esimerkiksi auto, jota voi vallan hyvin ajaa ilman että ajaja tietää yhtään mitään siitä mitä auton moottorissa tapahtuu. Kuitenkin on ihmisiä jotka haluavat tietää kaiken autoista, ja myös kehittää niihin uusia asioita. Samoin tietokoneet ovat asioita, jotka herättävät joissakin ihmisissä suurta ihastusta sekä tunteita. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Poikamiehiä ja vakoilijoita.

"Vakooja-Veikon henkilöllisyyttä selvitettiin muun muassa tiedusteludokumenttien avulla. Kuvakollaasi: Malena Holmström" (YLE) Erä...