torstai 19. marraskuuta 2020

Tekoäly etsivänä


.


Tekoäly etsivänä


Tekoäly on asia, millä on miljoonia käyttökohteita. Ja yksi niistä on rikostutkimus. Tekoälyn avulla voidaan nopeasti kerätä tietoa esimerkiksi eri lähteistä. Jos tieto on hyvin saman muotoista kuten matkustajaluettelojen sekä sormenjälki- ja luotivertailun yhteydessä  tallennetut tiedot, niin tekoäly voi suorittaa tällaisen vertailun hyvin nopeasti. Se missä tekoäly on parhaimmillaan on tietyn muotoisen ennalta prosessoidun tiedon mekaaninen käsittely, missä esimerkiksi rikokset missä on käytetty samoja välineitä tai joiden yhteydessä löytyy samoja sormenjälkiä listataan automaattisesti. 

Tietokone voi myös esimerkiksi pitää kirjaa kuulusteluista, sekä muuttaa kuulusteltavan puhetta tekstiksi, jotta kuulustelun puhtaaksikirjoitus on helpompaa. Eli tutkija sekä syyttäjät ja tuomarit voivat myös nähdä tekstitykset kuulustelun yhteydessä tehdyiltä  tallenteilta, jotta repliikkien seuraaminen olisi helpompaa. Samoin tekoäly voi tehdä henkilöistä äänivertailun sekä yhdistää puhelut, joissa voidaan olettaa toisen puhujista olevan sama henkilö, ja samaa tekniikkaa voidaan käyttää myös tilakuunteluissa. Eli tilakuuntelun yhteydessä saatu data voidaan liittää puhelinkuuntelun sekä muun tiedustelun yhteydessä tehtyihin nauhoituksiin, ja sitä kautta verrata sitä, että onko samoja henkilöitä ottanut osaa myös muihin äänitettyihin keskusteluihin. 

Esimerkiksi henkirikosten yhteydessä voi tekoäly tarkastaa hyvin nopeasti sen, että onko henkilö käynyt juuri ennen kohtalonsa kohtaamista vaikkapa ulkomailla. Samoin tekoäly voi yhdistellä rikoksia, jos niissä käytetty ase tai muut tuntomerkit ovat samanlaisia.  Jos tietty määrä rikosten tutkinnan yhteydessä kerättyjä todisteita on yhteneväisiä, niin silloin voidaan olettaa että rikosten tekijä on sama. 

Tai jos tekoväline on sama, niin silloin voidaan olettaa että tekijöillä on mahdollisuus saada sama väline kuten ase käsiinsä. Eli jos väline on sama, mutta tekijä on eri, niin silloin voidaan epäillä jengeihin  tai  muuhun  järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvää rikosten sarjaa. 

Tuolloin samankaltaisuus saa aikaan sen, että niitä voidaan epäillä saman henkilön tekemiksi. Jos esimerkiksi sarjamurhaajan uhreiksi epäillyt henkilöt ovat käyneet ennen kuolemaansa vaikkapa laivalla, niin silloin voidaan olettaa tuon rikollisen saalistavan uhrejaan esimerkiksi juuri laivalla. Eli hän saattaa solmia heihin yhteyden, ja sitten esimerkiksi sovittuja treffejä hyväksi käyttäen tehdä rikoksensa. 

Tekoäly voi esimerkiksi suorittaa luotien vertailun automaattisesti, ja yhdistää kaikki rikokset joissa on käytetty asetta, mikä tekee saman rihlauksen jäljen luotiin. Jos tuo aseen piipun rihlauksen luotiin jättämä jälki on sama, niin silloin on suuri mahdollisuus siihen, että ase millä rikokset tehdään on sama. Aseiden luotiin jättämän jäljen yksilöllisyys johtuu siitä, että kun työstökoneet tekevät piippuun reikää, niin ne kuluvat hieman, ja tuo kuluminen aiheuttaa sen, että jälki on yksilöllinen. 

Joten tekoälyn avulla voidaan ne jutut, joissa on käytetty samaa asetta yhdistää. Samoin tekoäly voi verrata käsialoja, eli se voi paljastaa sen, että onko joissakin sopimuksissa käytetty käsiala sama, ja vaikka nimikirjoitus olisi väärennetty, niin silloin tekoäly voi paljastaa sen, että onko sama väärentäjä tehnyt muitakin sopimuksia. Tuolloin käytetään hyväksi samantapaisia sovelluksia, kuin mitä käytetään kasvojen vertailussa. 

Mutta tekoäly voi tietenkin vertailla myös esimerkiksi sanamuotoja sekä lauserakenteita. Jos sopimusten sanamuoto on täysin sama, niin silloin ne ovat toistensa kopioita, ja niiden takana saattaa olla sama henkilö. Tuolloin käytetään samantyyppistä koodialustaa, kuin millä etsitää plagioituja graduja kouluissa. Ja kuten tiedämme, niin tekoäly ei väsy koskaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11654331

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Poikamiehiä ja vakoilijoita.

"Vakooja-Veikon henkilöllisyyttä selvitettiin muun muassa tiedusteludokumenttien avulla. Kuvakollaasi: Malena Holmström" (YLE) Erä...