Hyvät veljet sekä korruption karut kasvot
Suomi on maailman ties kuinka mones vähiten korruptoituneista maista sanotaan, mutta samalla kuitenkin esimerkiksi työmarkkinoiden rakenne, missä työntekijöitä kehotetaan käyttämään suosittelijoita saattaa ruokkia korruptiota. Syy tähän on se, että esimerkiksi työpaikkaa vaihdettaessa, missä henkilö siirtyy toisen yrityksen palvelukseen on periaatteessa niin, että jos toisen yrityksen palveluksessa oleva henkilö antaa suosituksia, niin hän silloin tukee kilpailijan liiketoimintaa.
Tuollainen toiminta on ainakin jossain määrin ilmeisesti sellaista, että se voidaan katsoa kartelloinniksi. Kartelli eli hintojen sopiminen yritysten välillä on hyvin ikävä asia. Kartelleja koskeva lainsäädäntö on siitä erikoinen, että kartellista ilmoittanut selviää korvauksetta myös siinä tapauksessa, että hän olisi itse tuota kartellia ehdottanut.
Joskus olen miettinyt sitä, että olisiko oikeasti niin, että jos joku työntekijä ei sitten saa entisiltä työnantajiltaan suosituksia seuraavia työnantajia varten, niin hän ei saa työtä. Mutta liittyykö tähän sitten se, että jos suosituksia ei ole, niin silloin myös työnantaja joka ottaa tuollaisen henkilön töihin joutuu jotenkin työsulkuun?
Tai oikeastaan olen joskus huomannut, että netissä on jaettu listoja yrityksistä, joiden kanssa joku ei tee yhteistyötä. Ja se mikä itseäni tässä ihmetyttää on se, että kuinka tuollainen lista sitten muka jotain muuta kiinnostaa, eli onko kyseessä joku yleisesti noudatettava musta lista? Mutta palataan taas niihin paljon puhuttuihin suosituksiin sekä suosittelijoihin. Mistä tuo seuraava työnantaja tietää mitä työntekijä oikeasti on edeltäjän palveluksessa tehnyt? Tai mistä sitten tiedetään että onko henkilö vaikka ostanut tuon suosituksen joltain tuttavaltaan? Miten tarkastetaan se onko suosittelija itse koskaan ollut saman työnantajan palveluksessa, mitä suosittelun pyytäjä väittää hänen olleen?
Suosituksia voidaan ostaa, ja jos joku on oikeasti liikkeellä epärehellisellä mielellä, niin hänellä varmasti on kaikki päällepäin kunnossa. Suosittelija saattaa olla jopa heti puhelimessa jos hänelle soitetaan. Mutta se kuka suosittelija oikeasti on saattaa jäädä hämärään. Jos kyseessä on suunnitelma esimerkiksi teollisuusvakoilusta, jossa kohteena ovat robottien toiminnanohjausjärjestelmien ohjaamiseen käytettävien ohjelmistojen koodit, niin silloin jengillä joka tämän tekee on rahaa ja suhteita. Tuolloin heillä varmasti on henkilö, joka osaa esiintyä “suosittelijana” puhelimessa tai sähköpostilla tapahtuvassa kommunikaatiossa.
Eli mitä tehdään jos suosittelija on antanut oman matkapuhelimensa numeron, tai sitten haluaa kommunikoida vaikkapa HotMailin tai Luukku-sähköpostin välityksellä? Suosittelija ei välttämättä ole antanut lupaa esimerkiksi jakaa omaa matkapuhelinnumeroaan, tai sitten yhtiö missä hän on töissä saattaa kieltää suositusten jakamisen omista sähköposteistaan.
Joten ainoa tapa toimia olisi tuolloin antaa oma matkapuhelinnumero tai sähköposti. Mutta silloin saattaa olla niin, että tuota sähköpostia käyttää “jokusen jaska” tai sitten työnhakija on sen saattanut aivan itse avata. Mutta kuten olen sanonut, niin henkilöllä, jolla on salattavaa eli hän on epärehellinen on aina kaikki kunnossa. Eli puhelimessa on suosittelija, joka kertoo auliisti mitä esimerkiksi toisen palvelukseen lähtenyt koodaaja on tehnyt. Se kuka tuo henkilö oikeasti on saattaa jäädä pimentoon, koska hänellä saattaa olla kauhea yskänkohtaus silloin kun nimeä kysytään.
Tai sitten tuo henkilö voi olla maksettu suosittelija, joka ei edes ole kyseistä yritystä nähnyt sisältä. Hänelle on vain avattu sähköposti, joka näyttää kyseisen ehkä hyvinkin hyvämaineisen toimijan käyttämältä osoitteelta, ja sitten tuo henkilö saattaa käyttää jopa kuvaa, jossa hän hymyilee puku päällä. Todellisuudessa kuva voi olla imuroitu Pinterestistä tai muusta sosiaalisesta mediasta, ja tuo “pukumies” saattaa olla joku “Pelle Miljoonaa” muistuttava henkilö, jolla on hyvin vähän tekemistä esimerkiksi ICT-alan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.