torstai 19. marraskuuta 2020

Miten vakautetaan valtion taloutta, jos et voi ottaa lisärahoitusta keneltäkään?

     

.


Miten vakautetaan valtion taloutta, jos et voi ottaa lisärahoitusta keneltäkään?


Suomi on demokratian sekä sosiaalivaltion perikuva, mutta tuo malli vaatii paljon rahaa. Siis itsekin mielelläni asun valtiossa, missä asiat ovat kunnossa, mutta sitten eteen tulevat elämän kovat realiteetit. Nimittäin valtiolla ei ole rahaa loputtomiin, ja aina löytyy ottajia sille rahalle, mitä valtio jakaa. Eikä ihmisiä voi tästä asiasta syyttää. Miksi he eivät hakisi rahaa mikä lain mukaan kuuluu heille? Se mikä meidän valtiossa eli Suomessa  sitten niin sanotusti “mättää” on se, että verot ovat meillä melko korkeita, mikä tarkoittaa että maksamme todella paljon veroja. 

Ja maamme ilmaston takia eläminen on täällä muutenkin kallista, joten siksi me olemme niin kovan paikan edessä, kun joudumme päättämään siitä, että meidän valtiomme pitää saada rahaa. Valtion rahoille on paljon ottajia, eli sen takia jos valtio antaa tukea jollekin, niin se on jostain muualta pois. Sen takia valtion rahan joko kohteiden sekä verojen kohdentaminen on todella kriittinen kysymys. Kuka meistä haluaa maksaa puolta palkastaan veroina? Uskoisin että kukaan ei maksa veroja mielellään, mutta kun ne ovat niitä “pakko maksaa” asioita, joita ilman valtio ei saisi tuloja. Eli meidän vain on lain mukaan maksettava veroja pidimme siitä tai emme. 

Valtion  talouden vakautus on erittäin tärkeää, mutta siitä mistä rahat tuohon vakauttamiseen otetaan ei ole sitten yksimielisyyttä. Valtio saa rahansa verotuloista, mutta mistä sitten verotuloja haetaan on asia, mikä aiheuttaa aina keskustelua sekä erimielisyyttä. Siis tarve olisi suuri, mutta se kuka hinnan maksaa on taas eri asia, eli yksimielisyyttä on vain siitä että tarvetta lisäveroon olisi. Verot voidaan kohdentaa palkansaajiin, tai ne voidaan kohdentaa yrityksiin, tai sitten ne voidaan kohdentaa pääomaan eli ihmisten sijoituksiin sekä kiinteistöihin.

Ja tässä sitten menee joka kerran niin sanotusti sukset ristiin, koska mikään kohde ei ole kovin suotuisa, jos ajatellaan puolueiden kannatus pohjaa. Jos veroja lähdetään keräämään esimerkiksi pelkästään palkansaajilta, niin silloin ei tuo demari porukka, eli “vihervasemmisto” oikein pidä tästä asiasta, koska he näkevät työväessä kannattajansa. Eikä veroa voida palkoista kantaa loputtomiin. Lopulta veroprosentti on niin suuri, että varsinkin pienituloisilta lähtee huomattava osa palkasta veroina valtiolle, joka voi sitten maksaa noista rahoista työväen toimeentulotukea, jos sattuu käymään niin, että joku pienituloinen yksinhuoltaja ei kykene itseään ja lapsiaan elättämään. 

Pienituloiselle pienikin korotus veroissa on tuntuva erä, ja vaikka muuten ei asia kiinnosta, niin vaalien lähellä asia kiinnostaa. Nimittäin jos puolue aiheuttaa pettymyksen, on sillä edessä äänestäjien kato. Jos taas metsiä sekä kiinteistöjä aletaan verottaa, niin silloin maanviljelijät kärsivät. Nimittäin pelto on suuri kiinteistö, ja pienikin korotus merkitsee suurta leikkausta viljelijöiden tulotasoon, koska isoon maa-alueeseen kohdistuva veronkorotus on sitten todella suuri erä maatilallisten tuloista. 

Jos taas pääomatuloa aletaan verottaa, niin silloin se saattaa vaikuttaa kielteisesti ulkomaisten sijoittajien haluun investoida Suomeen, joka sitten jää ilman noita investointirahoja. Yritysten verotuksessa on ongelmana se, että jos yritys ei tuo voittoa, niin sitä ei ehkä sitten veroteta lainkaan. Nyt korona-aikana esimerkiksi ravintoloilla menee huonosti, ja ne joutuvat anomaan tukea. Kuitenkin niiltä peritään vähintään toimitilojen vuokra, ja odotettavissa on ravintola-alaa koskeva työttömyyden kasvu. Yrittäjien kohdalla 24% tuotteen hinnasta lähtee välittömästi valtiolle ALV:n eli arvonlisäveron muodossa. Sitten sekä yritys että yrittäjä joutuvat maksamaan tuloveroa, sekä muitakin maksuja mutta niitä en mainitse, koska nyt puhutaan vain veroista. 

Mutta korona vaikuttaa myös muuhun toimintaan, mihin kuuluu se, että liikennevälineiden käyttöaste laskee, mikä tarkoittaa että liikennöitsijät, joiden lipputulot laskevat matkustajamäärien myötä joutuvat hakemaan kunnan tai valtion tukea, ja kunnalta tuleva tuki on valtion välillisesti maksamaa tukea. Samoin kun autoja käytetään vähemmän, niin se vaikuttaa paitsi sakko, niin myös polttonesteistä saataviin verotuloihin. Jos autoa ei käytetä, niin silloin sen omistaja ei voi saada myöskään esimerkiksi ylinopeussakkoja. 

Eli auton jättäminen kotiin tietää myös sitä että valtio ei saa tuloja ylinopeussakkojen muodossa, mutta nykyään myös joskus käy niin, että valtiolta jäävät myös savukkeista sekä muista päihteistä saatavat tulot saamatta, mikä yhdessä kohonneen elinikäennusteen mukaan aiheuttaa esimerkiksi eläkkeisiin kohdistuvaa valtion menojen kasvua. Eikä eläkeläisiltä vieminen näytä varmaan kovin hyvältä, jos ajatellaan että joku sitten lähtee oikeasti leikkaamaan eläkkeitä, jotka eivät ole ehkä kovin suuria. 


Lähteet:

ALV-prosentti: https://yrityksen-perustaminen.net/arvonlisavero/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Poikamiehiä ja vakoilijoita.

"Vakooja-Veikon henkilöllisyyttä selvitettiin muun muassa tiedusteludokumenttien avulla. Kuvakollaasi: Malena Holmström" (YLE) Erä...