tiistai 13. lokakuuta 2020

Miten määritellään “hankala työntekijä”? Ja miten tuo asema vaikuttaa myös mahdollisuuteen saada työtä kilpailijan palkkalistoilta?

Miten määritellään “hankala työntekijä”? Ja miten tuo asema vaikuttaa myös mahdollisuuteen saada työtä kilpailijan palkkalistoilta?


Liitteenä oleva YLE:n uutinen käsittelee lentoemäntää, joka on kokenut niin, että joku sosiaalisen median tai muun vastaavan kanavan kautta lähetetty viesti on saattanut hänet työnantajien mustalle listalle. Mutta samalla mieleen tulee se, että montako tällaista tapausta ylipäätään on työelämässä? Ja miten moni niistä on jäänyt pimentoon? Ja johtuuko maine huonona tai hankalana työntekijänä siitä, että ei ole antanut itseään kiusata? Tai ehkä kieltäytynyt kunniasta tehdä yö- tai viikonloppu tunteja ilman lisiä, jolloin johtaja saattaa sanoa, että “meillä tapana on niin, että kaikki työ tehdään päivällä”. Eli päivän tunnit merkitään vaikka työ tapahtuisi yöllä. 

Tai joskus kuulemma on ehdotettu, että toinen työntekijä saa sitten sen nuoremman palkan, koska niin on ollut tapana. Eli jos työnantaja kohtelee työntekijää väärin, niin pitääkö silloin vain olla hiljaa, vai paljastaa asia, ja sitten käy niin että edessä on maine hankalana työntekijänä. Eli onko parempi olla hiljaa esimerkiksi ahdistelusta tai jatkuvasta loukkaavasta käytöksestä, tai paljastaa koko asia myös kaikelle kansalle, myös sillä ehdolla että itse joutuu sen kautta huonoon valoon?

Jos ajatellaan sitä että työnantajan kanssa sovitaan sitten asiasta jossain palaverissa, niin silloin saattaa tilanne muuttua niin, että henkilön joka on asiasta tehnyt ilmoituksen kohdalla toimitaan niin, että hänen kanssaan ei enää kukaan puhu. Tai että henkilöä osoitetaan esimerkiksi peukalolla, ja kerrotaan että jos joku haluaa tuon kiusatun kanssa olla saa kokea sitten helvetin tulen. Jos kiusaaja on pomo, niin silloin hän saattaa oikeasti komentaa muita jättämään uhri yksin. 

Eli vaihtoehtoina on joko työpaikan menetys tai sitten yksin jääminen työpaikalle, missä pomo saattaa antaa jatkuvasti iltavuoroja, joissa kyseinen henkilö on aina yksin talossa tai sitten tuohon henkilöön suhtaudutaan sen jälkeen alentuvasti, ja kaikki hänen tehtävänsä kierrätetään ison pomon pöydän kautta. Tai sitten tehtäviä ei enää anneta ollenkaan. Ja joka tapauksessa edessä on eroaminen työpaikasta, koska kaverit sitten päättävät että missään nimessä tuo henkilö ei sovi ryhmään. 

Jos ihminen on joidenkin mielestä “hankala työntekijä”, niin silloin pitäisi kyllä sanoa, että miten se asia ylipäätään vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin työllistyä? Jos sanotaan että kartellit sekä muut vastaavat asiat ovat kiellettyjä, niin miten se että henkilö on muuttunut “hankalaksi työntekijäksi” vaikuttaa muihin yhtiöihin? Eli tarkoittaako sitten tuo termi hankala työntekijä vain sitä, että työn johtaja ei ole oikeutettu toimimaan häneen nähden esimiehenä, vai mikä tekee ihmisestä hankalan? Samoin se että jos tuollainen maine aiheuttaa sitten ongelmia myös siinä, että alkuperäisen työntekijän kilpailija ei ota häntä töihin niin onko kyseessä silloin sopiminen yritysten välillä siitä, että joku työntekijä suljetaan tämän avulla sitten työelämän ulkopuolelle. 

https://yle.fi/uutiset/3-11571230


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Poikamiehiä ja vakoilijoita.

"Vakooja-Veikon henkilöllisyyttä selvitettiin muun muassa tiedusteludokumenttien avulla. Kuvakollaasi: Malena Holmström" (YLE) Erä...