Maslow’n tarvehierarkia sekä moderni kulutuskulttuuri
Kun tuotetta markkinoidaan, niin tarkoitus on saada ihmiset ostamaan tuotetta, mikä tapahtuu sitä kautta, että ihmisen aivot ikään kuin hakkeroidaan. Markkinoinnissa käytetään hyväksi normaaleja psykologisia kikkoja kuten hymyä, mutta samalla pitää huomauttaa, että jos markkinointi onnistuu täysin, niin silloin markkinoinnin kohde kuvittelee markkinoijan luomaa ostamisen tarvetta oman ajattelunsa tuotteeksi. Tästä voitte päätellä, että markkinointi on oikeastaan hyvin pitkälle vietyä tiedettä. Nykyään markkinoinnissa käytetään hyväksi esimerkiksi neurotieteitä, eli henkilöiden aivotoimintaa havainnoidaan kun heille näytetään markkinointimateriaalia, ja sitä kautta todetaan se, onko materiaali miellyttävää, ja laukaiseeko se ostotapahtuman, mikä tuo positiivista kassavirtaa yhtiöille.
Markkinavoimien ongelma on siinä, että markkinoilla pitää olla aina niin sanottua imua. Ilman kuluttamista markkinat sekä niiden kautta tapahtuva talouskasvu pysähtyy, ja silloin niillä aloilla, joilla kysyntä pysähtyy tulee työttömyyttä. Jos ajatellaan että esimerkiksi maatalouden rakennemuutos sai aikaan sen, että maataloudesta hävisivät työpaikat koneellistumisen myötä, niin ollaan unohdettu sellainen asia, että samalla tavoin koneellistuminen on vienyt esimerkiksi myös rakennuksilta sekä teollistumisesta työpaikkoja, ja periaatteessa kokonaisia tehtaita voidaan muuttaa robottien avulla toimiviksi täysin automaattisiksia kokonaisuuksiksi, joissa ei ole ollenkaan ihmisiä töissä.
Mutta kuten tiedämme niin myös ICT-alaa on kohdannut rakennemuutos. Eli painopiste on siirtynyt esimerkiksi mobiililaitteissa ohjelmistoihin, sekä erityisesti ohjelmistojen kohdalla niin sanottuihin verkkoon perustuviin ratkaisuihin, joissa samoja tiedostoja voidaan käyttää useilla laitteilla samaan aikaan, ja se tietenkin on aiheuttanut sen, että myös tietoturva on sovitettava uusiin verkko pohjaisiin ratkaisuihin sopivaksi.
Mobiiliratkaisuihin perustuvien tietoverkkojen aikana ei esimerkiksi kännykkää saa enää jättää vartioimatta ilman salasanaa, koska silloin voi joku varastaa oman identiteetin, ja sen avulla sitten hakkeri voi pyytää salasanaa tietokoneisiin, ja sen kautta esimerkiksi ladata yhtiön serverin sisällön omalle koneelleen. Mutta samalla henkilö voi myös esimerkiksi tehdä työtä kotonaan, ja jatkaa sitä toimistossa eri koneella, jolloin hänellä ei ole mitään esinettä, mikä voisi esimerkiksi bussin lattialle pudotessaan aiheuttaa tietovuodon. Se mikä nimittäin on unohtunut tietoturvan kohdalla on usein henkilöön kohdistuva painostaminen, missä vaikkapa USB-tikku otetaan haltuun ryöstämällä. Mutta tässä sitten taas eksyin asiasta.
Tietojenkäsittelyn kohdalla rakennemuutos tarkoittaa sitä, että ollaan siirtymässä niin sanottuun SOAP (Service Oriented Application) tyyppiseen liiketoiminta-arkkitehtuuriin. Tuolloin yhtiön tuloista pääosa tulee palvelujen tuottamisesta. Ja se tietenkin aiheuttaa painetta nimenomaan kotisivuja tuottavien yritysten toimintaan. Nimittäin tietojenkäsittelyssä tapahtuva rakennemuutos saa aikaan sen, että pääpaino esimerkiksi kotisivujen tuotannossa on oikeastaan verkkosivujen sekä palvelujen kohdalla muuttunut sisällön tuottamiseksi.
Kotisivuja tehdään nykyään automaattisten laitteiden avulla, mikä tarkoittaa että niihin vain ladotaan tarvittavat objektit, ja sen kautta sitten varsinainen kotisivujen tekeminen kestää vain muutamia minuutteja. Tuo perustason koodaamisen tarpeen poistaminen on vähentänyt koodaajien tarvetta kotisivuja hyödyntävässä markkinointi mediassa, mitä suurin osa ICT-alasta nykyään on.
Tai ainakin kotisivut sekä markkinointi ovat näkyvin osa ICT-alaa. Se mikä markkinoinnissa on nykyään ratkaisevaa on se, että henkilöt saavat miellyttävän kuvan tuotteesta, mitä markkinoidaan. Ainoastaan ostotapahtumat ratkaisevat, eli jokainen ihminen on markkinoinnissa liidi eli potentiaalinen ostaja.
Hyvän visuaalisen ilmeen tuottaminen on ratkaisevaa, kun halutaan että asiakas ostaa tuotetta, ja silloin tietenkin pitää huomioida kuvien sekä muun materiaalin tekijänoikeudet. Mutta samalla myös tuon materiaalin laatuun pitää panostaa. Jos sitten lähdetään siitä että kotisivuilla on verkkopalvelu, jonka kautta voidaan tilata tuotteita, niin silloin palvelun tietoturvan pitää olla kunnossa, ja mikäli sitten lähdetään siitä, että palvelun taso on heikkoa, eli se on esimerkiksi epäluotettava ei tuotetta ei tule tai se on huono, niin silloin sana tuosta asiasta lähtee helposti leviämään.
Se saattaa vaikuttaa nimenomaan nuorille tarkoitettujen vaatteiden sekä muiden asioiden markkinointiin, koska nuorilla aikuisilla on yleensä melko niukasti rahaa verrattuna keski-ikäisiin ihmisiin. Ja nuoret aikuiset käyttävät usein myös sosiaalista mediaa todella paljon. Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, ja siihen myös markkinavoimien pitää vain sopeutua. Sopeutuminen vallitsevaan tilanteeseen merkitsee sitä, että yritys voi jäädä henkiin. Jos yritys ei kykene sopeutumaan toimintaympäristöön, niin silloin sen loppu on vääjäämättä edessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.