Kuinka oppia ajattelemaan kuin taloustieteilijä?
Kuinka oppia ajattelemaan kuin taloustieteilijä? Siinäpä vasta kysymys, ja vastauksena voisin sanoa että ryhtymällä taloustieteilijäksi voi päästä hyvin lähelle sitä päämäärää, missä henkilö ymmärtää miten taloustieteilijä ajattelee. Tai oikeastaan hän voi ymmärtää miten yksi taloustieteilijä eli hän itse ajattelee, mutta muiden ajatuksista hän ei voi aivan niin varma sitten olla. Eli miten ihminen voi olla varma siitä, miten joku toinen ihminen ajattelee?
Taloustieteet ovat verkosto tieteitä, mutta niitä voidaan pitää myös tilastotieteiden osana, ja taloutta koskevia ennusteita laaditaan siten, että tilastoja talouden kehityksestä verrataan siihen, mitä esimerkiksi mediassa on kirjoitettu tai siihen miten joku laki on vaikuttanut talouteen sekä valtioon tuleviin sijoituksiin? Kun taloustieteilijä ajattelee jotain asiaa, niin hän toimii aivan kuten kaikki muutkin tieteilijä.
Hän tutustuu ongelmaan hankkimalla faktatietoa asiasta, ja sitten hän tekee päätelmän sen tiedon perusteella mitä hän voi hankkia sekä mitä hän voi sitten liittää työhönsä liitteeksi, eli hänen pitää osoittaa ne tiedonlähteet, mitkä tukevat hänen luomiaan päätelmiä eli malleja. Ja kaikkein tärkein kysymys on sitten miksi joku asia minkä ei pitäisi olla jotain onkin jotain?
Tiedättekö miksi esimerkiksi Latvian valuutta “Lati” oli yksi maailman arvokkaimpia valuuttoja? Se ei tarkoita sitä että “Lati” olisi ollut mitenkään muuten vahva valuutta, mutta sen arvo muihin Euroopan valuuttoihin verrattuna oli todella suuri. Eli miksi tämä asia on tapahtunut? Syy tähän on se, että “Latia” käytettiin Ruplan vaihtamiseen muihin valuuttoihin. Eli tuolloin Ruplat vaihdettiin ensin Latvian rahaan, ja siten tuo Latvian valuutta vaihdettiin muihin Euroopan sekä myös Maailman alueella liikkuviin valuuttoihin.
Taloustieteet ovat oikeastaan tilastotieteiden sekä sosiaalitieteiden yhdistelmiä siksi, että taloudellisten ennusteiden rakentamista vaikeuttaa inhimillinen tekijä. Vaikka ennen on joku asia toiminut aina ennen, niin silti saattaa käydä niin, että juuri tällä kerralla kyseinen mekanismi on toimimaton. Se on syy siihen miksi esimerkiksi Suomen pankki ei onnistunut aikoinaan laskemaan markan arvoa halutulle tasolle, vaikka sitä yritettiin.
Markan arvo pysyi korkealla siksi, että sillä itsellään käytiin kauppaa ulkomailla. Valuuttakauppa tarkoittaa sitä, että ensin ostetaan jotain valuuttaa. Sitten tuo valuutta vaihdetaan kolmanteen valuuttaan, mikä on toista valuuttaa edullisempi, mutta jonka suhde lähtö valuuttaan on edullisempi.
--------------------------------------------------------------------
Rahan arvon muutoksista käytetyt termit
Käytän tässä termiä rahan sisäinen arvo, koska esimerkiksi maan oman keskuspankin toimilla ei ole ole mahdollisuutta vaikuttaa muiden valuuttojen arvoon. Tai oikeastaan keskuspankki voi vaikuttaa toisen valuutan arvoon tukiostojen kautta, jolloin kohteena olevaa valuttaa ostetaan toisen valtion toimesta varastoon.
Mutta jos tuo ostettu valuutta päästetään liian nopeasti markkinoille, niin silloin saattaa tuloksena olla “Roope-Setä efekti” eli kun markkinoilla olevan valuutan määrä kasvaa, niin tuon valuutan arvo romahtaa. Tuon efektin nimi on peräisin Aku Ankan Roope-Sedästä, joka on kasvattanut omaisuuttaan sijoittamalla rahat rahasäliöön, ja jos tuo rahasäiliö pästää sisältönsä kadulle, niin silloin valuutan arvo romahtaa.
Rahan arvon hallittu muuttaminen
Devalvaatio=Rahan sisäisen arvon hallittu alentaminen
Revalvaatio= Rahan sisäisen arvon hallittu nostaminen
Rahan arvon hallitsematon muuttuminen
Inflaatio= Rahan sisäisen arvon hallitsematon aleneminen
Deflaatio= Rahan sisäisen arvon hallitsematon kohoaminen
------------------------------------------------------------------
"Edullinen" on toimijan kannalta parhaan mahdollisen tavoitteen eli valuuttakaupan kohdalla parhaan mahdollisen tuoton saavuttamista.
Sana “edullinen” tarkoittaa valuuttakaupan yhteydessä sitä että kyseisen valuutan avulla voidaan tuon ketjun alulle panijan saama tuotto maksimoida. Toinen tapa tehdä tällä tavalla voittoa on odottaa että sijoitus valuutan arvo kohoaa, ja sitten myydä tuo raha. Jos valuutta on kovin pieni, niin silloin sen arvo saattaa muuttua hyvinkin monta kertaa päivässä, ja nuo arvon muutokset sitten tuovat tuloja, jos valuutan myyntiarvo on suurempi kuin sen alkuperäinen ostoarvo.
Mutta sitten meidän pitää muistaa se, että tuollainen valuuttakauppa aiheuttaa epävakautta tuohon valuuttaan. Valuutan arvon muuttuminen ei ole yleensä kovin suurta, ja siksi valuuttakaupassa pitää käyttää erittäin suuria summia rahaa. Se taas tarkoittaa että suuri määrä jonkun pienen maan valuuttaa ostetaan pois markkinoilta, sekä sitten taas myydään takaisin, mikä saa aikaan valuuttakurssien muutoksia.
Ja pahimmillaan markkinoilla olevan valuutan määrä saattaa moninkertaistua, mikä voi aiheuttaa hyperinflaation. Tai sitten jos suuria määriä rahaa poistuu markkinoilta, niin silloin kyseessä voi olla se, että rahan arvo moninkertaistuu, mikä tarkoittaa deflaatiota. Tuolloin valuutan ulkoinen arvo pysyy muuttumattomana, mutta sen sisäinen ostovoima taas kasvaa, jolloin ulkomaiset toimijat saattavat tyhjentää maan kaupat muutamassa kuukaudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.