Aina on ihmisiä jotka toivovat Venäjän voittavan sekä sitä, että maailma palaa entiseen. Mutta voidaan sanoa, että ne yhtiöt jotka ovat lähteneet Venäjältä ovat ehkä tervetulleita sinne takaisin vasta kun Putin on lähtenyt. Mutta se että ainakin jotkut nimekkäät oligarkit ovat alkaneet poistua Putinin ympäriltä kertoo siitä, että jotain on tapahtumassa. Oligarkit ovat siis puolivaltiollisia liikemiehiä, joilla ei ole muodollista asemaa virkakoneistossa. Mutta he ovat tärkeässä asemassa, kun Venäjän hallinto hankkii rahaa. Oligarkit ovat tukeneet Putinia, koska tämä on tarjonnut vakautta. Ja siksi he eivät ole sanoneet mitään Putinia vastaan.
Mutta se että oligarkit ovat alkaneet ottaa Putiniin eroa merkitsee sitä, että rotat ovat jättämässä uppoavan laivan. Oligarkkien rooli Putinin valtakoneistossa on se, että jos joku sanoo sanan Venäjän johtoa vastaan, niin silloin oligarkki antaa tuolle henkilölle potkut. Ja henkilö joka on sitten sanonut jotain ilkeää suuresta Vladimirista joutuu työelämässä mustalle listalle, eli hänen on vaikeaa saada uutta työtä.
Mutta mitä jos Kiina lähtee tukemaan Putinia? No varmaan Kiina vaatii sitten jotain vastalahjaksi, eli joka tapauksessa tulos on Putinin kannalta vähintään huono. Eli ryhtyykö hän sitten ajamaan Kiinan asiaa maailmalla. Oli miten oli, niin haluaako Kiina sitten tukea Putinia silläkin uhalla, että se joutuu itse talouspakotteiden kohteeksi? Tietenkin maiden ideologia on lähellä toisiaan, mutta miten sitten Kiina suhtautuu siihen, että se menettää ehkä joukon länsimaisia kauppakumppaneita?
Toisaalta taas jos sitten käy niin, että Venäjä luhistuu, niin silloin Kiinan vaikutusvalta maailmalla kasvaa sellaiselle tasolle, missä se ei koskaan ennen ole ollut. Jos Venäjän valtarakenteet kaatuvat, niin silloin Kiina voi kahmaista Venäjältä jäävän potin itselleen.
Bloombergin käyttämien yhdysvaltalaisten viranomais-lähteiden mukaan Kiina saattaa toimittaa Venäjälle lennokkeja sekä ruoka-apua. Mutta tekeekö se niin? Siis kyse on nimittäin siitä, että jos Kiina tuota apua toimittaa, niin se ei sitä ilmaiseksi aio tehdä. Jos Kiina tuota apua sitten toimittaa, niin sillä on arvaamattomat vaikutukset tuon maan hyvin ongelmallisiin länsisuhteisiin. Ukrainan sota on tietenkin Kiinan kannalta hyvä asia, koska se aiheuttaa sen, että maailma katsoo välillä johonkin muualle kuin Kiinan omaan toimintaan.
Eli Kiinan omat ongelmat kuten aluevesien laajentaminen Etelä-Kiinan merellä, suhtautuminen oppositioon sekä tuon maan oma korruptio tietenkin ovat asioita, jotka ovat tehneet noista länsisuhteista sekä erityisesti länsimaisten tuotteiden lisensseistä sekä niiden valmistamisesta Kiinassa ongelman yrityksille, jotka ovat vieneet tuotantoa Kiinaan. Nykyään nimittäin tuotteen maabrändillä on myös väliä. Kiinan tapa kohdella uiguureja, sekä oppositiota ovat asioita, joilla on enemmän merkitystä kuin mitä yleensä uskotaan.
Mellakkapoliisien linjat, juustopalkalla ympäripyöreitä päiviä ahertavat työläiset sekä kaikkinainen valvonta sekä kyvyttömyys puuttua korruptioon ovat tietenkin valtion sisäisiä asioita, jotka eivät ehkä merkitse mitään ihmisille, joiden asenne kaikkeen on että "sori vaan bisnes on bisnestä". Mutta vaikka noilla asioilla ei ehkä ole muuta merkitystä, niin ne myös lisäävät painetta muissa maissa painostaa erityisesti tuotteiden valmistajia. Ei ole mukavaa tietää, jos omat farmarit tai muut vastaavat asiat on tehty vankityöllä.
Se että Venäjälle on määrätty pakotteita, ja että yhtiöt poistuvat sieltä ovat asioita, joita on ehkä harkittu jo kauemman aikaa. Ukrainan sota on vain laukaiseva tekijä tuossa tekojen ketjussa, joka on alkanut silloin 1990-luvulla. Se miksi Venäjää ei ole uhattu pakotteilla tai sotatoimilla kun se suoritti aggressioita Georgiaa sekä Ukrainaa vastaan 2000-luvun alussa sekä 2010-luvun puolivälissä johtuu siitä, että tuon maan ydinaseiden on pelätty valtatyhjiössä joutuvan vääriin käsiin. Venäjän sisäisen romahduksen estämiseksi on sitten Putinin toimia siedetty.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/bloomberg-useat-yhdysvaltalaisviranomaiset-uskovat-kiinan-valmistautuvan-tukemaan-ukrainaan-hy%C3%B6k%C3%A4nnytt%C3%A4-ven%C3%A4j%C3%A4%C3%A4-voisi-tarjota-my%C3%B6s-sotilaallista-apua/ar-AAVd1Q5?ocid=msedgntp
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.