maanantai 2. marraskuuta 2020

Maailmanhallituksesta

 Maailmanhallituksesta


Harry S. Trumanin kommentti YKsta (Oliko Truman naiivi sanoessaan näin?) 


”Meidän täytyy tehdä Yhdistyneet Kansakunnat jatkamaan toimintaansa sillä tavoin, että valtioiden väliset kiistat voidaan sopia samoin tavoin kuin meillä osavaltiot Yhdysvalloissa tekevät. Kun Kansas ja Colorado riitelevät Arkansas-joen vedestä, ne eivät aloita sotaa siitä: ne vievät asian Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen ja asia ratkaistaan oikeudenmukaisella ja rehellisellä tavalla. Ei ole sellaisia vaikeuksia koko maailmassa, ettei niitä ei voitaisi sopia täsmälleen samalla tavalla maailman tuomioistuimessa.” 


Harry S. Truman (Wikipedia)


Idean yhteisestä maaimanhallinnosta mainitsi ensimmäisen kerran Dante vuosina vuosina 1309-1313 kirjoittamissaan teoksissa “De Monarchia” (1312-1313) ja “Convivio” (n. 1309)


Ensimmäinen ihminen, jonka tiedetään esittäneen ajatuksen yhteisestä maailman hallinnosta oli Dante eli Dante Alighieri (n. 1265-1321) teoksissaan “De Monarchia” (1312-1313) ja “Convivio” (n. 1309). Dante on siis mies, joka tunnetaan myös teoksestaan “Jumalainen Näytelmä. Hän ei kuitenkaan liene tuota ajatusta keksinyt, vaan tuo mies on ehkä kehittänyt tekstinsä Roomalaisen “Pax Romana” opin mukaan. “Roomalainen rauha” ymmärrettiin Roomassa niin, että koko maailman oli yhdistyttävä Rooman keisarin alaisuuteen, ja sitä kautta sitten tuo malli on päätynyt Danten kirjoittamiin kirjoihin. Tai oikeastaan koko ajatus maailmaa hallitsevasta yhteisestä hallituksesta on peräisin ehkä muinaisesta Kreikasta, jossa muuta maailmaa ajateltiin barbaareina, jotka piti muuttaa Kreikkalaisiksi kasvatuksen sekä sivistyksen kautta. 

Valtioiden kaatuminen eli niiden yhdistyminen sodan tai kansainvälisten sopimusten kautta on tie, mikä on alkanut jo kauan sitten. Valtiot yhdistyivät ulkoista vihollista vastaan, ja voidaan sanoa että tuo kehitys on jatkunut jo satojen vuosien ajan. Ensimmäinen huomattava valtion yhdistyminen oli aikoinaan Kreikan kaupunkivaltioiden liittoutuminen Persiaa vastaan, ja vaikka tuo valtioiden liitto oli varsin lyhytikäinen, niin se avasi tien myöhemmin tapahtuneelle valtioiden liittymiselle yhteen. 

Tai oikeastaan Egypti oli valtio joka yhdistyi ensimmäisen kerran, ja se mikä sitten sai aikaan liiton oli se, että erämaassa elävillä heimoilla oli vahva sotataito verrattuna maanviljelijöihin mutta Niilin rannan viljelijät saattoivat tuottaa heille ravintoa, jonka saatavuus oli taattu. Tuolloin syntyi tilanne, missä erämaassa eläneet heimot liittoutuivat maanviljelystä harjoittavien heimojen kanssa, ja tuolloin molemmat heimot hyötyivät, mikä tarkoitti sitä että erämaasta tulleet heimot puolustivat maanviljelijöitä ja maanviljelijät taas tuottivat ruokaa yhdyskunnalle. 

Samoin monet muut pienet valtiot ovat liittyneet suuremmiksi kokonaisuuksiksi siksi, että toisten valtioiden alueella on ollut luonnonvaroja, joita kaikki tarvitsevat. Tuolloin tulee eteen se, että oikeassa valtioiden välisessä liitossa sekä yhteensulautumisessa tarvitaan sellainen tilanne, että molemmat osapuolet tuntevat hyötyvänsä liitosta. Usein valtiot ovat liittoutuneet vahvaa ulkoista uhkaa vastaan. Valtiot liittyvät kauppa- ja talous liittoihin siitä syystä, että suurten kokonaisuuksien kautta voidaan luoda vakaat olot kaupalle, eikä esimerkiksi valuuttojen arvon heiluttaminen olisi niin kovin helppoa. 

Eli oikeastaan kaikki kansallisvaltiot ovat olleet erillisiä valtioiden liittoja, kunnes ne ovat muuttuneet yhdeksi yhden hallitsijan alaisena toimivaksi kokonaisuudeksi, joka on yhdistetty joko “verellä ja raudalla” tai yhteisellä enemmän tai vähemmän painostuksen alla tehdyllä sopimuksella. Se mikä tietenkin valtioiden integraatiokehityksessä meitä kaikkia pelottaa, on se mikä sitten on yhtenäistymisen lopputulos? Mitä jos vaikka koko maailma muuttuu valtavaksi kokonaisuudeksi, jota hallitaan ehkä YK:n päämajasta käsin. Tuolloin tietenkin pelkona on se, että tuosta maailman hallituksesta tulee despoottinen, ja ainakin osaa maailman väestöstä sortava tekijä, mutta toisaalta miten se muuttaisi sitten nykytilannetta? 


On nimittäin vaarana se, että joku joka haluaa käyttää valtiota väärin nousee valtaan, ja silloin tulee aina itku. 


Ei kai sillä mitään eroa ole, että pitääkö kadulla järejstystä kadulla joku “maailmanpoliisi” tai partioiko siellä joku paikallinen poliisilaitos. Siis tietenkin tämä asia voidaan ottaa esimerkiksi valtiopetoksena, mutta kuten tiedämme niin varmaan sillä että koko maailma muuttuu hallinnollisesti yhdeksi kokonaisuudeksi ei olisi ehkä niin suurta merkitystä ulospäin, jos ajatellaan tavallisen ihmisen elämää. Mutta kuten tiedämme, niin ajatus maailman hallituksesta on ollut ainakin tähän asti absurdi. Kuitenkin esimerkiksi sodat, missä kansainvälinen liittouma käy sotaa yhtä valtiota vastaan on tuonut ihmisten mieliin sellaisen mitä sanotaan “maailman poliisiksi”. 

Idea maailmanhallituksesta ei ole muuten mikään kovin uusi, ja jo Dante Alighieri eli Dante on esittänyt idean yhteisestä maailman hallinnosta vuonna 1305. Eli melko paljon edellä aikaansa tuo mies oli ajatuksineen. Ja hänen jälkeensä asian parissa ovat tehneet työtä monet muut ihmiset. 


Voisiko YK toimia maaimanhallituksena? 


Ajatuksen YK:sta kansainvälisenä tuomioistuimena esitti aikoinaan Harry S. Truman. 1940 luvun lopulla muistot Toisen Maailmansodan traumoista olivat vielä tuoreena muistissa, ja YKsta haluttiin kehittää kansainvälinen tuomioistuin. Kun tuota 1940 luvun toimintaa ajatellaan, niin silloin oli meneillään suuri rakentamisen kausi sekä valtioiden välisissä suhteissa että myös infrastruktuurin korjaamisessa sodan jälkeen. 

Mutta kuten tiedämme niin myöhemmin joukko kansallismielisiä poliitikkoja on tämän ajatuksen saanut haudattua, ja vaikka moni maa on mukana esimerkiksi Haagin tuomioistuimessa, niin ne eivät kuitenkaan esimerkiksi noudata noita tuomioita tai sitten eivät anna omia kansalaisiaan tuomita missään kansainvälisessä tuomioistuimessa, koska katsovan kansallisen lakinsa olevan kansainvälisen lain yläpuolella. Joten näiden valtioiden mielestä niitä eivät tuollaisten tuomioistuimien päätökset sido. 

Tuon ajatuksen pohjalta perustettiin ensin Kansainliitto sekä myöhemmin YK. Yhdistyneiden kansakuntien ongelmana on se, että  siellä kaikki päätökset tehdään niin, että niihin vaaditaan käytännössä vain turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan päätös. Aikoinaan YK:sta esitettiin maailmanhallitusta, ja tuota ajatusta koko maailmalle yhteisestä hallituksesta on myöhemmin esittänyt joukko huippuluokan valtiomiehiä joiden joukossa oli mm. Harry S. Truman, joka esitti ajatuksensa tuolloin YKn perustajaisissa. 

Kyseinen ajatus siitä että YK toimisi koko maailman hallituksena tai tuomioistuimena ei saanut kannatusta siksi, että USA:n roolia pidettiin tuolloin liian dominoivana. Ja tuota ajatusta on tietenkin aina välillä työstetty esimerkiksi YK ssa tai jossain hotellien kätköissä, eli mitenkään kuollut ajatus siitä, että maailmaa hallitsisi yksi hallitus ei ole. Mutta se että voisiko YK ottaa sen tehtävän nykyisessä muodossaan on jotenkin vieras kaikille nykyisille johtajille. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanhallitus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Poikamiehiä ja vakoilijoita.

"Vakooja-Veikon henkilöllisyyttä selvitettiin muun muassa tiedusteludokumenttien avulla. Kuvakollaasi: Malena Holmström" (YLE) Erä...