Demokratian kapea tie
Demokratia on asia, mitä pitää jatkuvasti kehittää sekä sen toteutumista valvoa. Ilman valvontaa rotat valtaavat laivan, ja sitten seuraukset voivat olla kamalia, kuten olemme esimerkiksi Venäjällä tai Valko-Venäjällä huomanneet. Niissä uudistusmieliset poliitikot ovat muuttunee vallankahvassa asevoiman avulla pysyviksi despooteiksi, joiden toiminta muistuttaa jostain 1940-luvun Stalinista tai Hitleristä, jotka myös ovat aikoinaan päässeet valtaan demokraattisissa vaaleissa, mutta sitten kun valta on päätynyt noiden herrojen käsiin, niin siinä uudistukset ovat lentäneet roskakoriin, kun valta on sitten keskitetty jonkun käsiin, ja presidentin palatsi on tuntunut kodilta.
Eli kun valtaan päästään, niin silloin siitä halutaan pitää kynsin hampain kiinni, koska siitä luopuminen pelottaa. Syy miksi Suomea pidetään demokratiana on se, että meillä on valtiosääntöön merkitty eräs asia. Nimittäin se että Suomi on täysivaltainen tasavalta. Se mikä COVID-19 on tuonut ihmisten eteen sen, että maassamme tarvittaisiin erilaiset valmiuslait epidemioiden, luonnonmullistusten sekä aseellisen uhan varalta. Se että nykyiset valmiuslait on tehty nimenomaan aseellista hyökkäystä vastaan merkitsee sitä, että ne eivät pakota ihmisiä käyttämään kasvomaskeja, vaikka se olisi yksinkertainen keino estää tai hidastaa virusten etenemistä.
Se että valmiuslait voidaan ottaa käyttöön melkein missä tilanteessa hyvänsä ilman että edes uhkaa täytyy mitenkään määritellä on asia, minkä ainakin pitäisi pelottaa. Nimittäin se että noiden lakien käyttöönotto vaatii vain yksinkertaisen enemmistön tekee niistä vaarallisia työkaluja. Periaatteessa eduskunta voi aamulla ilmoittaa että valmiuslait on otettu käyttöön, sosiaalinen media on kiinni, ja vain valtion hyväksymä tiedotus pääsee läpi. Onneksi meillä suomessa on niin pitkä perinne demokratialle, että tuota valmiuslakia ei ole käytetty väärin, mutta sitä voidaan käyttää väärin.
Siis Suomen perustuslaissa määritellään vallan käyttö siten, että lait maassamme säätää kansan valitsema Eduskunta. Eli oikeasti elämme tasavaltalaisessa maassa, emme sellaisessa maassa missä on suora demokratia. Eduskunnan tehtävä on säätää lakeja, ja syy miksi tähän malliin on päädytty on se, että lain valmistelu vaatii todella tarkan valmistelun, eikä kukaan tiedä koskaan ennalta, mihin kaikkiin asioihin laki sitten lopulta vaikuttaa.
Tasavalta tarkoittaa sitä, että me kansalaiset valitsemme joka neljäs vuosi 200 henkilöä edustamaan itseämme sekä säätämään lakeja parlamenttiin, mitä kutsutaan maassamme Eduskunnan nimellä. Eduskunnassa puhemies ei äänestä eikä pidä puheenvuoroja, joten siis Eduskunnan istuntosalissa on 199 paikkaa(1). Siis tasavalta- eli edustuksellinen lainsäädäntövalta on määritelty maamme perustuslaissa, eikä siinä puhuta mitään demokratiasta. Eli toisin sanoen maamme demokratia tarkoittaa sitä, että meillä on oikeus käydä vaaliuurnilla sekä myös äänestää henkilöän, joka on ehdolla Eduskuntaan.
Ja mitään muita asioita meidän ei tarvitse mitenkään edes ajatella, koska Eduskunnan ei tarvitse lain mukaan kuunnella mitä kansalaiset sanovat, vaikka “kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen “, tai niin ainakin Perustuslain 1. Luku 2. pykälä määrittää yksilön oikeudet eduskuntaan sekä lakiin nähden(2). Samassa perustuslaissa sanotaan sitten vielä että “julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia”. Eli siinä ei määritellä vaikuttajan ikää tai muuta asemaa, mutta vaikuttaessa pitää noudattaa lakia, ja jos paikat rupeavat hajoamaan, niin silloin poliisin pitää asiaan puuttua.
Mutta periaatteessa tilanne on niin, että jos maamme hallitus sattuu päättämään, niin poliisi joutuu hajottamaan kaikki hallituksen vastaiset mielenilmaukset. Sitten neljän vuoden kuluttua taas pääsemme valitsemaan uusia edustajia Arkadianmäelle, missä Eduskuntatalo sijaitsee. Se mikä tässä mallissa on mielenkiintoista, on se että edustajien tai ehdokkaiden ei tarvitse sanoa yhtään mitään yhtään mistään asiasta, ennen kuin he ovat päässeet istumaan tuohon Eduskuntaan.
Se että eduskunnan ei tarvitse sanoa että mitä lakeja tullaan ensi kaudella säätämään on todella merkillistä. Samoin se että vaikka lakeja on säädetty, niin esimerkiksi epidemiaa varten ei ole säädetty mitään erityistä lakia, vaan kaikki toimet mitä on tehty perustuvat yleiseen valmiuslakiin. Vaikka maamme viranomaiset ovat yleisesti ottaen melko luotettavia, niin samaa ei voida sanoa kaikkien maiden viranomaistoiminnasta. Eli pitäisikö esimerkiksi epidemiaa varten tehdä omat lait, joiden toteuttaminen ei vaatisi aina samoja asioita.
Nykyiset valmiuslait nimittäin on tehty ulkoista ihmisten suorittamaa hyökkäystä ajatellen, ja siksi ne sopivat huonosti virusten torjuntaan. Mutta noita valmiuslakeja voidaan käyttää mukavasti väärin, eli ne voidaan ottaa käyttöön eduskunnan enemmistön päätöksellä, ja sitten niitä käytettäessä ei tarvitse mainita sitä, että mikä uhka on kyseessä? Joten valmiuslain mukaan pääministeri voisi saman tien tyhjentää kadut, ja määrätä ihmiset pysymään kotona, ja ehkä tähän asiaan sitten voisi joku haluta muutosta.
(1) https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunta
(2) https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.